Home » DoesburgseDuurzameDagen

DoesburgseDuurzameDagen

 

Het eerste meest Duurzame evenement in Gelderland komt er aan: de DoesburgseDuurzameDagen. Met dit nieuwe evenement willen we een brede doelgroep laten zien dat als je leeft op een duurzame wijze, je jouw leven gelukkiger kan maken. Het vermindert jouw footprint en bovendien is deze levenswijze gunstig voor je portemonnee omdat je veel euro’s bespaart. De DoesburgseDuurzameDagen vinden plaats op zaterdag 4 en zondag 5 september op de sfeervolle locatie Kindervreugd, dichtbij de binnenstad van Doesburg. De kinderen kunnen vrij spelen op het groene terrein met leuk speelmateriaal en de volwassenen kunnen tussendoor even relaxen op een terras met een kop koffie of thee, geschonken in herbruikbare kopjes.

Kraamhouders zullen de volgende thema’s vertegenwoordigen: Kleding & textiel, Voeding en Leefstijl.  Het thema duurzaamheid komt in alle onderdelen van dit evenement heel duidelijk terug. De productie van kleding en textiel is één van de grootste vervuilers van onze aardbol. Door hergebruik van nog goede materialen kan dit opnieuw duurzaam worden ingezet. Denk hierbij aan kraamhouders die van oude jeans creatieve tassen, kussens of zelfs een bijzondere hocker maken. Kleding kan gerestyled worden en zelfs handdoeken en oude lakens krijgen een tweede leven. Er zijn diverse naaiateliers aanwezig waar u kleding of textiel kan laten verstellen.

 Ook op het gebied van voeding valt veel op duurzaamheid te winnen. Door te kopen bij lokale streekproducenten krijgt u een verser product dat veelal zonder pesticiden is geteeld en kunt u deze producten in uw eigen duurzame tas meenemen zonder bij te dragen aan de plastic afvalberg. Bovendien dragen streekproducten niet bij aan de enorme CO2 uitstoot; ze worden immers dichtbij huis geproduceerd en hoeven geen lange reis te maken naar de consument. Daarnaast is de smaak vaak veel lekkerder en de prijs lager. Er zullen diverse producenten zijn van streekprodukten.  

Het onderdeel Leefstijl kent ook veel duurzame facetten. Door huizen te isoleren en onze spullen te hergebruiken, doen we een minder grote aanslag op onze voorraad grondstoffen en energiebronnen. Van 'afvalproducten' als sloophout of afgekeurde pallets kunnen heel creatieve meubels worden gemaakt zoals tafels, tuinbanken, bloembakken en zelfs bedden. Maar ook door hergebruik van meubels en woonaccessoires door ze te restylen of een verfje te geven zien ze er weer totaal anders uit. Er zullen diverse creatieve ondernemers zijn die hun producten en diensten op dit gebied aanbieden. 

Daarnaast zijn er diverse ondernemers en particulieren die  workshops, presentaties en demonstraties geven en die allen het thema duurzaamheid belichten. Uiteraard is er gezellige muzikale omlijsting op dit evenement maar tevens zullen er theater-  en dansgroepen actief zijn. Kortom, vermaak voor zowel jong als oud.

Een Duurzaam evenement is pas echt inspirerend. Het levert zowel milieuwinst als kostenbesparingen op. Maatschappelijk verantwoord ondernemen wordt ook steeds populairder. Minimaliseer je footprint, dat kan op verschillende manieren.

  • Door plaatselijke en regionale organisaties en bedrijven erbij te betrekken
  • Door bezoekers zoveel mogelijk met het openbaar vervoer en/of de fiets of te voet te laten komen
  • Door zo min mogelijk energie te gebruiken zoals water, gas en elektriciteit in de voorbereiding maar uiteraard ook tijdens het evenement
  • Door de kraamhouders zoveel mogelijk producten en diensten te laten aanbieden die echt duurzaam zijn
  • Door zo min mogelijk gebruik te maken van verpakkingsmaterialen zoals plastic
  • Door voedsel en drinken aan te bieden in herbruikbaar keukengerei

Het evenement is gratis toegankelijk en mochten er RIVM regels gelden, dan worden deze in acht genomen. Voor meer informatie kunt u mailen naar info@mooiduurzaamdoesburg.nl

 

Ivm de onzekere situatie rondom het coronavirus is besloten de DoesburgseDuurzameDagen af te gelasten.