Tuin

 

Het meest duurzame om ons heen is buiten, de tuin, de buitenruimte of beter gezegd de natuur. De tuin zou je eigenlijk ook moeten zien als een natuurlijke kringloop waar we als bewoner van kunnen genieten. Wat we namelijk niet vaak beseffen is dat een groene leefomgeving heel erg belangrijk voor ons is om gezond te kunnen leven. In de binnenstad van Doesburg hebben sommige huizen geen tuin. Ze maken vaak groen voor hun huis doormiddelen van een Grevel tuintje of platenbakken. Wat kunnen zij doen om meer groen te hebben voor hun huis? Een nieuwe term is steenbreek. Dat is waar het mogelijk is worden stenen vervangen door groen zodat het water makkelijker de grond in kan.

Ook de aanleg van twee systemen, één voor regenwater en één voor afvalwater zorgt ervoor dat het riool minder snel overbelast raakt. Om het hemel water aftevoeren wordt er gezocht naar andere oplossingen. Op steeds meer locaties worden bijvoorbeeld extra vijvers en wadi’s aangelegd.

Maar niet iedere tuin is even duurzaam, daarom staan hieronder een aantal ideeën om je tuin van optimale duurzaamheid te voorzien. Zo kan je nog meer van het buitenleven genieten met zorg voor ons milieu. 

Natuurlijk ecosysteem
Het is het beste voor de tuin als je het compleet z’n eigen gang laat gaan. Natuurlijk wil je ook wel dat het er gezellig uitziet, maar je kunt wel een paar simpele maatregelen nemen om het ecosysteem in de tuin zo natuurlijk mogelijk aan te passen. Gebruik geen pesticiden en andere bestrijdingsmiddelen zodat je een gezonde bodem hebt . Bang dat de planten hierdoor minder goed weerbaar zijn? De natuurlijke schimmels die ontstaat zorgen er juist voor dat planten beter tegen ziektes kunnen. Vogels, egels, spitsmuizen eten graag slakken.  Je zult merken dat je in je eigen tuin de rust vindt en genieten kan. 

Regenwater gebruiken voor bewatering
Al dat regenwater dat zomaar in de grond verdwijnt is eigenlijk best zonde toch? Naast dat het milieuvriendelijker is om dit water op te vangen, is het in sommige gevallen ook nog beter voor de begroeiing van je tuin. Sommige planten of bomen kunnen niet goed tegen leidingwater. Hoe je het regenwater beter kunt gebruiken? Koop een regenton of een andere bak die het water op kan vangen. Handig om deze ton of bak op een plek te zetten met veel schaduw, zo krijgen algen minder kans. 

 

Verlichting
Als u verlichting in de tuin wil zijn ledlampen de meest milieuvriendelijke optie. En kunnen ook heel goed buiten gebruikt worden, bijvoorbeeld voor in je tuinhuisje. Nog duurzamer? Dan kun je ook gaan voor Solar verlichting. Dit is een verlichtingssysteem op zonne-energie, dus hierbij maak je alleen maar gebruik van de natuur.

Duurzame materialen
Wat zijn duurzame tuinmaterialen? Bijvoorbeeld hagen als beschutting en het gebruik van tweedehands tegels voor de bestrating. Als je toch graag een houten schutting wil, kun je het beste gebruik maken van houtsoorten die voorzien zijn van het FSC-keurmerk. Hout met dit logo is geproduceerd volgens strenge richtlijnen met betrekking tot het milieu.

 

Moestuin
Door het kweken van je eigen groentes en fruit ben je al duurzaam bezig. Als je het zelf kweekt, hoeft de groente en fruit minder kilometers af te leggen en dat scheelt een hoop vervuilende stoffen en uitstoot. Daarnaast is eigen gekweekte groente niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je lichaam. Je weet namelijk precies waarmee je groentes wel en niet bespoten zijn, dus je krijgt geen onnodige stoffen of chemische bestrijdingsmiddelen binnen. Voor een moestuin hoef je overigens niet een grote boerderij te hebben. Zelfs op je balkon met een paar potten waar je sla, aardbeitjes, tomaatjes, druiven en komkommers kunt kweken maak je al een verschil. Er zijn veel gemeentelijke moestuinen kijk voor een moestuin in Doesburg op: https://www.volkstuindoesburg.nl/

Composteren
Het klinkt misschien niet voor de hand liggend en als iets waar alleen boeren mee bezig zijn, maar het composteren van je GFT-afval is een hele duurzame optie. Composteren betekent eigenlijk niets anders dan afval laten rotten. Op die manier hoeft het niet vervoerd of verwerkt te worden en dat scheelt een hoop energie en uitstoot. Bovendien kun je het eindproduct van de composthoop goed gebruiken als bodemverbeteraar voor de tuin. Hoe doe je het? Belangrijk is voldoende ruimte en bij een kleinere tuin kun je het beste gaan voor een houten compostvat.

Zorg qua afvalopstapeling voor meerdere variatie kiest bijvoorbeeld: iets droogs, dan iets nats, iets slaps en dan iets stevigs. Heb je veel GFT-afval? Gooi dan niet in alles een keer op een hoop, maar doe het in delen. Ook is het belangrijk om goed te zorgen voor de doorluchting. Gooi de hoop een keer in de zes weken om. Een goede plek om de composthoop te stallen is onder een boom. Hij mag namelijk niet te nat worden, maar moet ook niet te droog zijn.