Tweedehands winkels
De tweedehands kledingmarkt heeft haar smoezelige armoedige imago afgeschud, tweedehands is hip. De verkoop van tweedehands kleding groeit sneller dan ooit. En dat geldt zowel voor de fysieke als de online markt. Waar in Nederland het aantal fysieke beurzen flink toenam, gaat de online markt in tweedehands kleding inmiddels internationaal. Zo werd onlangs het Nederlandse platform United Wardrobe overgenomen door het internationaal opererende platform Vinted van Litouwse afkomst.
Als je ooit een zak in de kledingbak hebt gegooid, of die nu van het Leger Des Heils of van Sympany was, komt die uiteindelijk terecht in een van de vele sorteercentra in Nederland. Hier staan mensen dagelijks duizenden kilo’s afgedankte kleren en textielproducten uit te pluizen. Grofweg wordt het ingezamelde textiel verdeeld in drie stromen: geschikt voor direct hergebruik, geschikt voor recycling of: naar de verbrandingsoven.
Uit onderzoek uit 2012 blijkt dat Nederlandse sorteerbedrijven gezamenlijk 56 procent herdraagbaar textiel, 37 procent recyclebaar textiel en 7 procent textiele reststroom produceren. Die laatste stroom wordt gebruikt als brandstof voor afvalenergiecentrales, stadsverwarming en kalk- en cementovens.
Van de direct herdraagbare textiel blijft een klein deel in Nederland zelf (alleen de hoogste kwaliteit) voor de verkoop in kringloopwinkels, en wordt het grootste deel geëxporteerd naar landen in Afrika, gevolgd door België (volgens experts voor doorvoer naar Syrië), Duitsland, Frankrijk, Turkije, Libanon, Syrië, Irak en Pakistan. Slechts 1 Procent wordt uiteindelijk weer hergebruikt of gerecycled voor het maken van nieuwe kleding. Ook van het recyclebare textiel wordt een aanzienlijk deel geëxporteerd naar met name India, waar het vervezeld wordt tot vilt, vulling voor matrassen en autostoelen, en garen voor dekens en tapijten.
Kijk je naar de cijfers wereldwijd, dan zie je dat slechts 13 procent van alle nieuwe grondstoffen die worden gebruikt voor het maken van kleding op een of andere manier wordt gerecycled na gebruik. 12 Procent wordt verwerkt tot poetsdoeken, isolatiemateriaal of matrasvulling. Dit wordt ook wel down-cycling genoemd: je verlaagt de waarde van het textiel. Slechts 1 Procent wordt uiteindelijk weer hergebruikt of gerecycled voor het maken van nieuwe kleren.
Maar is tweedehands kleding wel zo duurzaam? Ja! Ten allereerste omdat niet gebruik gemaakt wordt van nieuwe grondstoffen. En er wordt ook voorkomt dat een goed kledingstuk wordt weggegooid. Dit blijkt uit Engels onderzoek. Bovendien blijkt dat het verlengen van de levensduur van een kledingstuk met drie maanden, de voetafdruk van koolstof, water en afval met zo’n 5 tot 10 procent reduceert.