Interieur

 

Steeds meer huiseigenaren investeren in duurzame oplossingen voor hun huis. Duurzaam wonen heeft enkele belangrijke voordelen, zoals minder energiekosten en meer wooncomfort. Wil je ook een bestaande woning verduurzamen? Je huis duurzaam maken is niet moeilijk, als je maar weet waar je op moet letten.

Verwarming en koelen

Zet de verwarming een graad lager. Dit spreekt je gevoel ’s winters misschien tegen, maar is wel goed om daar rekening mee te houden. Hoewel een lekker warm huis fijn is, is het niet echt milieubewust om de verwarming standaard op graadje sauna te zetten. Het zorgt voor onnodig hoge stookkosten. Zet de verwarming voortaan dus zeker ’s winters een tikje lager, doe gordijnen en kamerdeuren dicht tegen de tocht, trek een extra vest aan, steek kaarsje aan en pak een fijn plaid. Let op: het is wel beter om de temperatuur van de verwarming constant te houden dan telkens uit en opnieuw aan te zetten. Airco's zijn ontzettend populair in de zomer. Als het warm is wil je waarschijnlijk niets liever dan afkoelen bij dit apparaat. Maar wist je dat  een airconditioner helemaal niet goed is voor het milieu? Airco’s zijn op meerdere manieren slecht voor het milieu. Ten eerste bevat het apparaat koelmiddelen met HFK’s. 

Deze stoffen worden niet afgebroken door de ozonlaag en dragen daarom bij aan het broeikaseffect. Airconditionings verbruiken daarnaast heel veel energie, vooral in de zomermaanden. Dit is dus niet duurzaam voor je portemonnee en het milieu. Ook de grondstoffen die worden gebruiken om een airco te maken zijn absoluut niet duurzaam. Wil je wel een koel huis in de zomer? Een koel huis begint met het buiten houden van de zon. 

Zorg er dus eerst voor dat de zon je huis niet te veel opwarmt: doe zonneschermen overdag omlaag en de gordijnen dicht. In zuidelijke landen sluiten ze niet voor niets overdag de luiken! Zonwering aan de buitenkant werkt 2 keer zo goed als zonwering aan de binnenkant van het raam. Een snelle en goedkope oplossing is een schaduwdoek. Dat is een driehoekig of rechthoekig doek dat je makkelijk met de hoeken vastmaakt aan een muur bijvoorbeeld. Een grote parasol voor het raam kan ook. Heb je geen zonwering aan de buitenkant? Doe dan de een gordijnen dicht als de zon op het raam staat.

Elektriciteit en verlichting 

Ook op het gebied van verlichting kan het vaak nét een tikje duurzamer. Hoe vaak gebeurt het niet dat je een ruimte uitloopt en per ongeluk vergeet om een lamp uit te zetten, omdat er genoeg daglicht binnenkomt of dat je het simpelweg vergeet? Zet lampen altijd uit als ze niet meer nodig zijn en zet ze daarnaast niet onnodig aan. Kies voor een duurzame lichtbron zoals LED verlichting. Zet’s winters bijvoorbeeld lekker een kaarsje aan in plaats van veel lampen. Dit zorgt voor licht én warmte. Ideaal.

Meubels 

Ben je een meubelstuk zat, maar is het eigenlijk nog in prima staat? Customize het! Zo kun je iets simpels bijvoorbeeld al een hele andere look geven met een likje verf of een nieuwe stof. Recycle daarnaast materialen om ze vervolgens te upgraden. Ben je echt uitgekeken op een meubelstuk en heb je geen zin om er iets anders van te maken? Ga dan niet meteen op zoek naar iets nieuws, maar probeer eerst te kijken naar tweedehands spullen. Zoek op Marktplaats naar items die prima binnen jouw woonstijl passen en struin verschillende kringloopzaken af. Er is genoeg moois te vinden én er zijn ook genoeg mensen die jouw afgedankte meubel wél leuk vinden.

Dus gooi niet zomaar iets weg, maar verkoop het en gun het een tweede leven. Koop je toch liever iets nieuws? Ga dan voor duurzame materialen. Hoewel je op het eerste gezicht misschien duurder uit bent, kun je beter investeren in tijdloze meubels dan in iets goedkoops van mindere kwaliteit. 

Kies bijvoorbeeld voor echt hout in plaats van MDF. Dat gaat langer mee en blijft daarnaast ook langer mooi. Koop het bij een lokale winkel. Over het algemeen maken lokale bedrijven gebruik van minimale transport- en verzendketens. Dat betekent minder vervuiling op meerdere vlakken. Ze verbruiken niet alleen minder energie en brandstof, maar kopen ook lokale producten en grondstoffen in, die een positief effect hebben op andere lokale winkels. Tweedehands meubels zijn te koop bij Arvore Casa in Doesburg.

Planten

Planten staan niet alleen goed in je interieur, maar is daarnaast ook een duurzame vorm van decoratie. Kies voor sterke kamerplanten die lang in leven blijven en die de lucht zuiveren. Ideale natuurlijke luchtverfrissers!

Afvalreductie 

Bij duurzaam wonen hoort ook het verminderen van afval. Afval scheiden thuis is populair, veel mensen scheiden glas, papier en gft. Een belangrijke reden om dit te doen, is dat materialen hierdoor makkelijker gerecycled worden. Daarmee besparen we nieuwe grondstoffen en energie. Wanneer je afval scheidt, blijft er minder restafval over. Restafval is al het afval dat niet verder gescheiden ingeleverd kan worden. Wanneer je thuis afval gaat scheiden, zul je zien dat er veel minder restafval overblijft. Het verwerken van al het restafval kost veel energie en dat stimuleert het broeikaseffect. Je draagt hiermee dus bij aan een beter milieu.