Persoonlijke verzorging

 

Hoewel er water in overvloed lijkt te zijn op aarde putten we onze waardevolste bron in een alarmerend tempo uit. Water wordt schaars en we moeten steeds dieper graven om bij nieuwe bronnen te komen. We verbruiken voor heel veel verschillende dingen water. Om te drinken, te koken en om te wassen. Het meeste water wordt verbruikt bij het douchen. Gemiddeld wordt er met douchen per dag 44,2 liter water verbruikt per persoon. Voor het gebruik van het toilet spoelen wij circa 30 liter water weg. Voor het gebruik van de wastafel denk bijvoorbeeld aan een scheerbeurt, tandenpoetsen of je gezicht wassen verbruiken we maar liefst 3 liter water. Met koken verbruiken we circa 3 liter water voor een gezin van 4. Het waterverbruik bij een 5 minuten durende douche is gemiddeld 55 liter. Het gemiddelde waterverbruik bij een bad is 110 liter. De vaatwasser daarin tegen worden steeds zuiniger. Een gemiddelde vaatwasser verbruikt tegenwoordig 13 liter water per vaatwasbeurt. Zeer zuinige apparaten en programma’s redden het met 9 liter water. Verslinders en voornamelijk oude vaatwassers hebben 20 liter water per keer nodig. Er wordt optimaal gebruik gemaakt van het water als de vaatwasser economisch wordt ingeruimd en alleen draait als hij vol is! Wat veel mensen niet weten is dat vaat voorspoelen vaak niet hoeft. Als vaat erg aangekoekt is, kun je deze het beste schoonschrapen voordat je het in de vaatwasmachine zet.

Wil je besparen op water? Hier zijn wat Tips.

Zo kort mogelijk douchen
Het is een veelgehoorde, maar nog altijd zeer bruikbare tip. Gemiddeld staan we acht minuten onder de douche. Wie per dag een minuut minder doucht dan normaal, bespaart jaarlijks 6.000 liter water. Doen we dit allemaal in Nederland, dan besparen we in een jaar tijd 102 miljard liter water. Ook een waterbesparende douchekop of thermostaatkraan vermindert het waterverbruik. Een waterbesparende douche verbruikt gemiddeld 7,5 liter per minuut, een regen- of comfortdouche het dubbele.

Gebruik duurzame, waterbesparende apparaten
Oude vaat- en wasmachines verbruiken meer water en energie dan moderne. De meeste huishoudelijke apparatuur die vandaag de dag wordt geproduceerd, is voorzien van een A-label. Deze apparaten zorgen ervoor dat er zo zuinig mogelijk wordt omgesprongen met energie en water. Denk er ook aan om de vaatwasser of wasmachine pas aan te zetten als die helemaal vol is. Soms handmatig afwassen bespaart ook water.

Verklein het aantal liters per toiletspoelbeurt
Naast apparatuur, kun je ook met kleine aanpassingen in huis water besparen. Denk daarbij aan het aanbrengen van een spoelonderbreker op het toilet. Is dat niet mogelijk, leg dan bijvoorbeeld een baksteen of met zand gevuld flesje in de spoelbak. Hiermee verklein je de inhoud en dus de hoeveelheid water per spoelbeurt.

Vervang lekkende en druppelende kranen
Hoewel je het niet direct zou verwachten, zorgt een druppelende kraan voor flinke waterverspilling. Bij elkaar opgeteld gaat het soms wel om duizenden liters per jaar. Mogelijke oorzaken zijn ouderdom of kalkaanslag. Voor lekkende kranen, douchekoppen of leidingen geldt: zo snel mogelijk repareren of vervangen, het liefst door waterbesparende opties.

Vang regenwater op voor gebruik
Op het dak van een gemiddeld huis valt elk jaar zo’n 80.000 liter water. Met de toename van extreme regenbuien is de ton op sommige dagen in no-time gevuld. Een deel van dat water kun je opvangen en gebruiken, bijvoorbeeld voor het wassen van de auto of besproeien van de tuin. Zo ontlast je het kwalitatief hoogwaardigere kraanwater. Om de regenwateropvang bij consumenten te stimuleren, bestaan er verschillende subsidies. Deze worden zowel landelijk als regionaal afgegeven. Zo kun je landelijke subsidie ontvangen voor adviesinwinning voor besparingsmaatregelen in huis. Daarnaast zijn er regionaal subsidies verkrijgbaar voor regenwateropvang en het afkoppelen van de regenpijp op het rioolstelsel. Hiermee wordt tijdens zware regenval het riool ontlast en wordt voorkomen dat het vuile rioolwater ongezuiverd overloopt naar oppervlaktewater.

 

Voor meer informatie kunt u naar de website: www.duurzaamthuis.nl