Home » Leefstijl » Werk

Werk

 

Met Duurzaam leven zijn we goed onderweg, maar hoe zit dat op het werkvloer? Duurzaamheid op de werkvloer blijkt nog voor verbetering vatbaar. Bovendien werkt een duurzaam bedrijf niet alleen zo milieuvriendelijk mogelijk, maar heeft ook het welzijn medewerkers hoog in het vaandel.

Ook binnen bestaande bedrijven kan je voor een duurzame bedrijfscultuur zorgen door aanpassingen door te voeren. Deze lijken op het eerste gezicht duur, maar men vergeet vaak dat duurzame oplossingen vaak de meest goedkope zijn, omdat ze een beroep doen op reeds bestaande hulpbronnen. Zeker op langer termijn blijkt een duurzame bedrijfsvoering voordelig te zijn. 

Maar waar te beginnen? Kleine aanpassingen zoals het aanschaffen van recyclebare bureaustoelen. Zorgt voor minder afval. Die een garantietermijn van 10 jaar of langer hebbende stoelen. Deze zorgen ervoor dat je minder afval creëert. 

Leefbaarheid 

Ook door meer planten op kantoor te zetten zorg je voor een omgeving die beter leefbaar is voor mens en milieu dankzij extra zuurstofaanmaak. Door afvalmanagement te regelen met particuliere bedrijven die afval scheiden kan je een groot verschil maken. Veel gemeenten verbranden afval, omdat ze lopende contracten met energiemaatschappijen hebben, wat zeer milieuvervuilend is.

 

Zet een besparingsmodus op alle computers en geef voorlichting over duurzaamheid aan je werknemers, zodat ook zij bewuster met de omgeving en energie omgaan. Heb je veel mensen die van ver naar hun werk toe komen, laat ze dan iets vaker thuiswerken , dit bespaart een hoop CO2-uitstoot. En spoor degenen die dichtbij werk wonen aan om de fiets te pakken. Doormiddel van bedrijfsfietsen aan te bieden. Het zijn geen rigoureuze stappen maar ze maken wel een groot verschil!

Tips 

Als je de aandachtspunten kent, kun je concrete acties ondernemen om minder energie te verbruiken. De meeste kantoren boeken snel winst met de volgende ingrepen:

  • leidingen isoleren
  • beeldschermen van computers en laptops dimmen en volledig uitzetten als je ze niet gebruikt
  • apparaten uitschakelen die niet gebruikt worden, zoals printers of schermen
  • bewegingssensoren aansluiten op de verlichting
  • oude apparatuur vervangen
  • een slimme thermostaat installeren
  • airconditioning van de serverruimte optimaliseren