Vegetarisch

 

Wist je dat we gemiddeld 39 kilo vlees per persoon eten? Dat is ruim 750 gram per week. Als je 500 gram vlees per week zou eten is dat veel beter voor onze gezondheid, zegt het voedingscentrum. Teveel vlees kan een rol spelen bij het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Bovendien vraagt zoveel vlees behoorlijk wat van ons klimaat.

Het aantal mensen dat vegetarisch eet is de afgelopen twee jaar met 150% gegroeid. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van de Vegetariërsbond. Het percentage mensen dat elke dag vegetarisch eet is gestegen tot 3.9 %, dit is inclusief veganisten. Er zijn nu ook actuele, betrouwbare cijfers over het aantal veganisten. Het aantal mensen dat iedere dag veganistisch eet is vastgesteld op 1,5%.  Bij een bevolkingsgrootte van 17,4 miljoen zijn dat 261.000 mensen. Dit cijfer ligt ruim 110.000 hoger dan eerdere schattingen.

 De vleesproductie heeft een behoorlijke uitstoot en er is veel landbouwgrond voor nodig. Alle koeien, kippen en varkens moeten namelijk zelf ook gevoerd worden. Deze dieren eten veel eiwitrijk veevoer zoals soja. Nederland importeert veel soja en ander veevoer. Hierdoor is ons landgebruik in het buitenland enorm. Zelfs ruim twee maal onze eigen oppervlakte. Soja wordt vooral in Zuid-Amerika geteeld op grootschalige plantages, waarvoor veel oerwoud wordt gekapt en waarvoor regelmatig kleinschalige boeren van hun land worden verdreven. Slecht voor de natuur dus. En voor de boeren en hun lokale voedselproductie.