Auto

 

Het milieueffect van reizen per auto hangt vooral af van het brandstofverbruik. En dat hangt af van de gereden afstand, het soort weg en snelheid, de grootte en type van de auto en accessoires die de luchtweerstand verhogen. Daarnaast scheelt het veel of er 1 of meer personen in de auto zitten. Hoe meer inzittenden in de auto, hoe lager de milieu-impact per persoon. Oudere auto's belasten het milieu meer doordat ze minder schoon zijn. Hoe groter de gereden afstand, hoe meer brandstof de auto verbruikt. Hierbij geldt: meer over de snelweg rijden, is zuiniger rijden.

Een dieselauto is veel vervuilender dan een benzineauto. Benzine- en dieselmotoren hebben als groot nadeel de uitstoot van schadelijke stoffen en de uitstoot van CO2. CO2 is voor een groot deel verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde broeikaseffect, maar niet direct schadelijk voor de gezondheid.

Op vakantie met de auto  

Met een dakkoffer, fietsenrek op het dak of caravan stijgt het brandstofverbruik. Een caravan zorgt voor 60 procent meer brandstofverbruik. Een alternatief voor een caravan is een vouwwagen: die heeft veel minder luchtweerstand en vraagt daardoor minder extra brandstof. Door deze variatie is het moeilijk om de auto te vergelijken met andere vervoermiddelen. Reis je bijvoorbeeld met een auto met 2 personen en een caravan naar de Middellandse Zee, dan is dat bijna net zo slecht voor het milieu als het vliegtuig met 2 personen.