Bouwen of verbouwen

 

Een duurzaam huis is goed voor het milieu, goed voor jouw energierekening en kan goed zijn voor de waarde van jouw huis! Ruim drie op de vier Nederlanders zegt het besparen van energie belangrijk te vinden en is van mening dat de opwek van energie duurzamer moet zijn. Voor een duurzaam huis moet je in eerste instantie wel investeren, maar uiteindelijk pluk je er de vruchten van. De waarde van je huis stijgt meteen al wanneer je aardgas verwarmingsinstallaties laat vervangen door slimme, zuinige en milieubewuste systemen. Soms wel tot 11%. Je bent meteen al milieuvriendelijke bezig!

Vaak neem je pas duurzame maatregelen wanneer er een apparaat of systeem kapot is, maar soms is het ook slim om een oud apparaat te vervangen omdat dit een energievreter is. Waar moet je nu beginnen om een duurzaam huis te creëren?

We staan voor een tijdperk dat huizen zelf energie kunnen opwekken, lucht en water zuiveren, en hun eigen afval benutten voor de opwekking van energie. We willen huizen die meer energie produceren dan consumeren. Deze ontwikkeling noemen we duurzaam bouwen.

Duurzaam bouwen is zodanig bouwen en gebruik maken van gebouwen en de gebouwde omgeving dat de schade voor mens en milieu in alle fasen, van planontwikkeling en ontwerp tot en met de sloop, zoveel mogelijk beperkt blijft. Niet alleen bij nieuwbouwwoningen maar ook bij de bestaande bouw valt er op het gebied van duurzaam bouwen veel winst te behalen.

Duurzaam verbouwen en bouwen 

Op het gebied van duurzaamheid ligt de grootste uitdaging voor de toekomst bij de bestaande woningen. Hier zijn immers grote voordelen te behalen als het gaat om energiebesparing, gezondheid en vooral wooncomfort. Kijk op deze website naar  wat de mogelijkheden zijn om duurzaam te verbouwen:
 https://www.duurzaamthuis.nl/.   Duurzaam bouwen is bouwen met het oog op energiebesparing, een gezond binnenmilieu, aanpasbaarheid aan veranderende woonwensen, veiligheid en vermindering van de milieubelasting.

Heeft u bouwplannen, kijk dan hieronder voor een goede start. Duurzaam bouwen is niet alleen het ontwikkelen van een woning die zo lang mogelijk kan voldoen aan onze woonbehoefte. Het is vooral ook een bouwwijze die goed is voor mens en milieu. Het betekent verantwoord omspringen met water, energie en grondstoffen, maar ook met de open ruimte. Duurzaam bouwen vraagt met andere woorden om een integrale aanpak waarbij je bewust en vooraf keuzes maakt.

Duurzaam Thuis is ervan overtuigd dat iedereen openstaat voor deze aanpak alleen mag het niet ten koste gaan van het comfort. Een duurzaam huis is comfortabel, behaaglijk en vooral prachtig om te zien. Daarnaast is het mogelijk om flink te besparen op energiekosten. Door de invoering van het nieuwe energielabel zal de waarde van een duurzame woning alleen maar stijgen.

De bouw begint bij een duurzaam ontwerp waar bijvoorbeeld middels zongericht bouwen de passieve zonne-energie optimaal wordt benut. Verder kun je denken aan isolatievoorzieningen met een hoge isolatiewaarde om de stookkosten te beperken, energiezuinige cv-installatie en/of toepassing van zonnepanelen en andere energie winnende of -besparende installaties. Maar u kunt nog veel verder gaan door bijvoorbeeld duurzame apparaten te installeren zoals een warmtepomp. Verder kunt u water besparen door het hemelwater op te vangen, én misschien wel zelf zuiveren via een rietveld in de tuin. Kortom u kunt uw woning volledig optrekken volgens een duurzame en/of energie-efficiënte bouwtechniek. Per woning of plan zijn er legio mogelijkheden om je leefomgeving te verduurzamen.